Финалната дискусия на Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти

2019-04-15
Финалната дискусия на Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти

 

По покана на народния представител Valentin Radev над 90 ученика от училища в район „Искър“ присъстваха на финалната дискусия на Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти, която се проведе днес в пленарната зала на парламента.
Председателят на парламента Цвета Караянчева награди победителите в надпреварата.
На депутатските места в публиката на дебата седнаха ученици от 4-то ОУ „Проф. Джон Атанасов“, 65-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, 150-о ОУ „Цар Симеон Първи“, 163-то ОУ „Черноризец Храбър“, 69-о СУ „Димитър Маринов“, 68-мо СУ „Акад. Никола Обрешков“, 108-мо СУ „Никола Беловеждов“. Мястото на г-н Радев също бе заето от ученичка от 150-о ОУ в район „Искър“. Като подарък за всяко от децата, присъствали на финалните дебати, г-н Радев бе подготвил по една Конституция на Република България с послание. А Йохан Стоянов от екипа му пожела на учениците сред тях да са бъдещите народни представители на България. Учениците бяха приветствани и от общинския съветник от район „Искър“ Lorita Radeva.
Състезанието, на което присъстваха е част от инициативите, с които се отбелязва 140-тата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Организатори са Народното събрание в партньорство с „Асоциация Дебати България“. Темата, която учениците разискваха бе „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“.
В рамките на състезанието бяха организирани няколко дебата. Като най-добри в дебатите бяха отличени Борислав Драганджиков и Захари Николаев.