Ученик от 68СУ сред най-добре представителите се на олимпиада по БДП

2019-05-10
Ученик от 68СУ сред най-добре представителите се на олимпиада по БДП

 

Ученик от 68-мо СУ „Акад. Никола Обрешков“ в район „Искър“ е сред 50-те най-добре представили се деца от всички столични училища на олимпиадата по пътна безопасност. Седмокласникът Александър Вълчков е показал, че знае отлично правилата за движение по пътищата, участвайки в онлайн олимпиадата.
Като един от първенците, днес той беше награден, заедно с всички отличили се ученици Награждаването се проведе в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“. Сред официалните гости беше министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Ваня Кастрева от Регионално управление на образованието, зам.-кметът по образованието на район „Искър“ Petar Mollov, директорът на 68-мо СУ Румяна Парцова и др. Дворът на училището беше изпълнен с много деца, родители и учители.
Министър Вълчев поздрави организаторите на инициативата и посочи, че подобни събития провокират Министерство на образованието и науката да реализира поредица от политики, насочени към пътната безопасност.
Кметът г-жа Фандъкова посочи, че обучението е „ключово“, защото стои в основата на запазване живота и здравето на децата и подчерта, че Столична община има програма за финансиране на училищни проекти в тази насока от 2012 г.
Освен награждаването, по време на събитието учениците успяха да погледнат през очила, които показват как вижда човек след употреба на алкохол. Те трябваше да преминат с тях през няколко пътни конуса, без да ги бутнат… Всеки път конусите падаха, а децата разбраха защо не бива да се сяда зад волана след употреба на алкохол. Демонстрирани бяха и симулации на удар с автомобил, движещ се с около 20 км/ч. Учениците сядаха на седалка със сложен предпазен колан и всеки се убеждаваше, че коланът спасява от травми и при най-ниска скорост. Симулация беше проведена и с въртящ се автомобил, който нагледно показва какво се случва с пътниците в колата при евентуален удар със завъртане. Първа в демонстрацията на тази симулация се включи г-жа Ваня Кастрева.