Награди за бъдещите инженери от 108 СОУ

2016-06-21
Награди за бъдещите инженери от 108 СОУ

Ученици опознават света на роботиката – награди за бъдещите инженери от 108. СОУ „Никола Беловеждов“

Отбор Eco Robots при 108. СОУ получи отличие „Награда на журито“ - за прекрасната рекламна кампания на проекта и отличие за „Отборна игра“ в програмата „Роботика за България“, подкрепена от SAP Labs България. Програмата „Роботика за България“ е инициатива на SAP Labs България реализирана в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тя цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им дава възможност за работа в екип.

В магията на роботиката участваха десет ученици от шести клас от 108. СОУ „Никола Беловеждов“. Началото на проекта започва още през месец октомри на 2015 година, след успешно спечелен конкурс от техните ментори – старши учител по английски език Галина Алексиева и старши учител по информатика и информационни технологии Татяна Видолова. Програмата осигурява – комплект LEGO робот с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателно поле.

През цялата година учениците се обучаваха и подготвяха по правилата на международния конкурс по роботика Първа Лего Лига ( FLL /First Lego League/). Компонентите на всяко състезание са: работа по технически проект, екипна игра, дизайн на робота и робо игра. Всеки компонент се оценява от жури с професионален опит в областта на Информационните технологии и Роботиката.

Темата през 2016 година беше „Да напревърнем бoклуците в съкровища“. Участващите отбори по проекта преминаха през три подготвителни етапа за изготвяне на всеки компонент от състезанието. През годината учениците се подготвяха отговорно по поставената тема, проучваха проблемите на района, в който живеят. Срещаха се с еколози и преподаватели по природни науки. Споделяха опит и с по-големите ученици от учебните компании в училището. Изработиха стратегия как да рециклират отпадъците и как те да станат съкровища. Събираха стари книги и брошури, от които изработваха таралежи и кошници. Произведените предмети бяха предназначени за продажба на училищните базари, а със събраните средства подготвиха рекламната си кампания за финалното състезание за учебната 2015/2016 година. Подготвиха специално табло, което представя тяхните ценности като отбор и показва резултата от проекта.

Финалът на състезанието се състоя на 18 юни 2016 г. в SAP Labs България. Състезаваха се 22 отбора от цялата страна. Всеки отбор представи разработените научно-изследователски проекти и демонстрираха възможностите на създадените от тях роботи, които изпълняваха предварително зададена мисия. Жури оценяваше представянето на проектите, дизайна на създадените роботи, както и екипната игра на всеки един от отборите.

Приключи една незабравима година изпълнена с много емоции и запознанста. Всеки от членовете на екипа се запозна с невероятния свят на роботите и си обеща да продължи да трупа нови знания, за да постигне нови по-високи резултати.