Орлите умират в полет!

2021-12-22
Орлите умират в полет!

✈️Орлите умират в полет! Днес се навършват 78 години от героичната смърт на летеца-изтребител кап. Димитър Списаревски, загинал в боен полет, за да защити небето над София! Поклон!


✔️Историята присъства в район „Искър“ през множество личности, отдали живота си за доброто на нацията и народа си. Един от тях е смелият български офицер капитан Димитър Списаревски, чието име носи улица в района и в негова чест е изграден паметник в ж.к. „Дружба-1“.


Днес отбелязваме годишнина от героичната му гибел. Спаич губи живота си при боен полет по време на бомбардировките над София през Втората световна война, сваляйки американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран. Значими личности като Списаревски не бива да бъдат забравяни! Затова днес, по традиция, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, полк. Филип Ангелов, командир на 16-а Транспортна авиогрупа "Враждебна" и зам.-командира подполк. Димчо Добрев, заедно с ученици от 108. СУ "Никола Беловеждов", с директора на училището Лилия Тодорова, със зам.-кмета на район "Искър" Петър Моллов, служители на районната администрация и граждани, положиха цветя пред паметника му в знак на почит пред подвига и героичното му дело. Цветя бяха поднесени и от името на общинския съветник и председател на Постоянната комисия по екология към Столичния общински съвет Лорита Радева и бившия вътрешен министър и депутат в 42., 43. И 44. Народно събрание Валентин Радев.