Голямо дружбенско хоро напарвиха жителите и гостите на район "Искър" в Деня на София

2022-09-19
Голямо дружбенско хоро напарвиха жителите и гостите на район "Искър" в Деня на София
????В истински фолклорен празник се превърна днес празничното „Хоро край езерото“, организирано от районната администрация „Искър“ по повод 17 септември – Деня на София! Дъждът не стресна дружбенци и гостите на района и десетки любители на българските народни музика и танц изпълниха концертната зала в ОКИ-Дом на културата "Искър".
 
????Специални гости на събитието бяха д-р Андрей Ковачев, член на Европейскя парламент и ръководител на българската делегация в Европейската народна партия и доц. д-р Валентин Радев, депутат в 42., 43. и 44. Народно събрание, бивш вътрешен министър и дружбенец.
 
????„Хоро край езерото“ е емблематично за район „Искър“. Инициативата бе създадена през 2017 г. по идея на общинския съветник от район „Искър“ Лорита Радева и оттогава се провежда ежегодно веднъж месечно през топлите месеци на годината със съдействието на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. Днес г-жа Радева приветства всички за Деня на София, като напомни, че столицата ни има хилядолетна история. „Днес отбелязваме празника на София за 30-и път. С решение на Столичния общински съвет през 1992 г е взето решение денят на Великомъчениците Вяра, Надежда и Любов, да се превърне в Ден на София“, каза тя. И подчерта, че заедно с кмета Цеков и районната администрация се стремят да променят "Искър" като покани всички жители на района да бъдат съмишленици в развитието на мястото, на което живеят. Г-н Цеков също поздрави присъстващите в залата като заяви: "Живеем в свят с икономически, здравни и други кризи, но мъдростта, вярата, надеждата и любовта са това, което ни води напред!"
 
????Обичаната фолклорна певица Бойка Дангова вдигна на крака публиката на празника и всички заедно за пореден път направиха голямо дружбенско хоро под звуците на нейни емблематични песни.
 
????Младата надежда в българския фолклор, която от дете радва публиката на район „Искър“ със своите изпълнения Валентина Шерденкова, и този път изпя любими на поколения българи народни песни. А магията и красотата на българските народни танци разкриха невероятните танцьори - и малки, и големи, от танцов ансамбъл “Огнените“ към НЧ „Елин Пелин-1926“, с. Бусманци с ръководители Петя Григорова и Орлин Иванов. Те се хванаха ръка за ръка с многото обичащи народния танц дружбенци и гости, събралите за празничното "Хоро край езерото“.