Интеграционен концерт "Сцена, пълна със слънца" ще се проведе в Дом на културата "Искър" на 21 март - Международния ден на хората със Синдром на Даун

2023-03-15
Интеграционен концерт "Сцена, пълна със слънца" ще се проведе в Дом на културата "Искър" на 21 март - Международния ден на хората със Синдром на Даун
????????????Неслучайно децата със синдром на Даун са наричани деца-слънца! Те са усмихнати и лъчезарни и с присъствието си изпълват атмосферата със светлина и настроение! Затова за район „Искър“ е чест да бъде домакин на интеграционния концерт, посветен на 21 март – Международния ден на Хората със Синдром на Даун. Събитието е под надслов „Сцена, пълна със слънца“ – От Коледа до Св. Константин и Елена“ и ще се проведе в концертната зала на Дом на културата "Искър" на 21 март 2023 г., вторник, от 19 ч. Входът е свободен.
 
????Събитието е организирано по проект на Петя Григорова, художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Огнените“ и осъществен с подкрепата на Столичния общински съвет и Дирекция „Здравеопазване“ към Столична община.
????Постановката, която зрителите ще видят на сцената е създадена по идея на Петя Григорова, която освен хореограф, е и кинезитерапевт с опит в работата с хора с увреждания.
 
????Участие в концерта ще вземат децата със Синдром на Даун от формация „Танцуващи слънца“, танцова формация „Аз също мога“ – Център за социална рехабилитация и интеграция „Подкрепа“, танцова формация „Св. Димитър“ – Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Подгумер и фолклорен ансамбъл „Огнените“ – Народно читалище „Елин Пелин – 1926“, с. Бусманци. В танцувална форма всички те ще пресъздадат обредните празници и обичаи от Рождество Христово до Св. Св. Константин и Елена, като преминат през целебния нестинарски огън с надежда и вяра за здраве! Специални гост изпълнители на събитието ще бъдат обичаните от поколения българи Веселин Маринов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров.
 
????Проектът на Петя Григорова е създаден за интеграция на деца и младежи със Синдром на Даун и други интелектуални предизвикателства и цели да бъдат насърчени, както танцовите, така и певческите способности на децата със Синдром на Даун. Проектът включва и интеграционен лагер, който ще се проведе на 18 и 19 март в Боровец с всички групи-участници в концерта.