70 години Дом на културата "Искър" и Денят на София бе отбелязан с грандиозен гала-концерт в "Дружба"

2023-09-17
70 години Дом на културата "Искър" и Денят на София бе отбелязан с грандиозен гала-концерт  в "Дружба"
????Честит Ден на София!
 
Днес отбелязваме празника на София. София, която расте, но не старее и в себе си съхранява и любовта, и вярата, и надеждата. София, в която живеят духа на историята и културата!
 
✨В навечерието на празника снощи, Денят на София и юбилейната 70-годишнина от създаването на Дом на културата "Искър" бяха отбелязани с грандиозен празничен гала концерт и зрелищно светлинно шоу! Събитието се проведе под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и се организира от районната администрация „Искър“ и Общинския културен институт в района.
 
????✨„През годините Столична община и Метрополитен инвестирахме в съхраняването и обновяването на величествената сграда на Дома на културата в сърцето на район „Искър“ и подпомогнахме дейността. За мен най-голямото удовлетворение в края на управлението ми е, че само преди няколко дни беше приет и бюджета на Столична община за 2023 г., с който увеличихме бюджета на Дома на културата „Искър“ и по този начин изразихме своето уважение към хората, които работят тук и към творците“, каза кметът Фандъкова при откриване на концерта. Тя връчи почетен плакет на директора и екипа на ОКИ-Дом на културата „Искър“ г-жа Евгения Михайлова и изрази специална благодарност към кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков и общинския съветник Лорита Радева за активната им работа за развитието на район „Искър“.
 
????Кметът Цеков също поздрави г-жа Михайлова и екипа й и подчерта, че 70-годишнината на Дома на културата е най-голямото доказателство за изключителния принос на културния институт последователно да създава и разпространява достиженията на българската култура в район „Искър“.
 
????От сцената поздравления за работата на Културния дом изрази и общинския съветник от район „Искър“ Лорита Радева. Тя посочи, че Дома на културата е място, което събира и децата, и учениците, и възрастните и е средище, което прави всички ни щастливи, удовлетворени и вдъхновени, затова, че живеем в „Искър“.
 
Евгения Михайлова благодари на публиката, която с всяка следваща година става все по-многобройна, за бурните аплодисменти и за добрите отзиви.
 
✅На събитието присъстваха редица изтъкнати гости – депутати, общински съветници, зам.-кметове в Столична община, районни кметове и други.
 
????????А програмата, подготвена от Дома на културата „Искър“ и район „Искър“, впечатли и остави без дъх присъстващите на концерта. Пяха ненадминатите Васил Петров и Еделина Кънева с музиката на Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов и пиано - Васил Делиев. Участваха и Вокално-театрална формация "Врабчета", ФТА „Искри“, джаз формация „София“, Мажоретен състав при народно читалище "Христо Ботев 1884" гр. Ботевград. А зрелищният финал бе отбелязан от невероятно 3D мапинг шоу, лазерен спектакъл и тържествена заря. Заради силните аплодисменти участниците в програмата удължиха своите изпълнения и продължителността на концерта.
 
✅Истинската магия на празника можеше да се усети само с присъствие на концерта, но за неуспелите да станат свидетели, публикуваме снимки по-долу.
 
????Честит празник на София!