Засаждането на "Новата гора на София - 3" край Бусманци започва този петък

2023-10-17
Засаждането на "Новата гора на София - 3" край Бусманци започва този петък

Пътят се появява с първата крачка, а гората – с първото засадено дърво!

От петък – 20 октомври 2023 г,. започва засаждането на „Новата гора на София - 3“ в землището на с. Бусманци, м. „Морулево“, недалеч от кв. Абдовица". Инициативата се провежда по идея на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и от 2017 г. досега от доброволци са засадени над 153 хил. фиданки на площ от 287,6 дка край кв. Суходол и с. Негован. 

В землището на с. Бусманци предстои да бъде изпълнена третата кампания по инициативата „Новата гора на София - 3“, която ще се реализира на площ от 39,75 дка. С помощта на доброволци ще бъдат засадени над 14 хил. млади фиданки от вида обикновен явор, допълнени при необходимост от планински ясен, сребролистна и дребнолистна липа, бяла акация и червен дъб.

Откриването на кампанията ще започне на 20 октомври 2023 г. от 11.00 ч., като залесителният сезон ще продължи един месец. За да оцелеят младите дръвчета, е заложено тригодишното им последващо отглеждане.

За да е удобно за доброволците, залесителните дейности ще се провеждат всяка събота и неделя (без официалните празници), в часовия диапазон от 9 ч. до 16 ч. В дните с лоши метеорологични условия няма да се извършват залесявания. Разчитаме изцяло на доброволци за залесяването, като Столична община осигурява всички необходими материали – лопати, ръкавици и фиданки.

 

Локацията може да видите тук