Кметът Фандъкова даде старт на залесяването на "Новата гора на София - 3" в землището на с. Бусманци

2023-10-20
Кметът Фандъкова даде старт на залесяването на "Новата гора на София - 3" в землището на с. Бусманци
????????????С десетки доброволци, съпричастни към зелената политика на Столична община за създаване на пояс с новозалесени гори, стартира третото издание на инициативата „Новата гора на София“ в землището на с. Бусманци до кв. „Абдовица“. Инициативата бе открита днес от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, по чиято идея „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. със засаждането на десетки декари млади дръвчета в кв. Суходол и с. Негован. В събитието се включи и зам.-кметът по екология в Столична община Десислава Билева, зам.-кметът на район "Искър" Юлияна Качарова, кметът на кметство Бусманци Калоян Стойнов, служители от ОП „Управляние на общински земи и гори" и десетки граждани, които с доброволен труд засадиха първите дръвчета в третата „Нова гора на София“ до Бусманци и кв. "Абдовица".
????????????„Благодаря на хилядите софиянци, представители на различни компании или граждани, които със семействата си се включват в тази инициатива от 2017 г. Благодарение на тях над 100 000 дървета има вече в първата „Нова гора на София“ на територия на над 200 дка в землището на кв. "Суходол". Гората вече се вижда и е много красива! Преместихме се в землището на с. Негован, а сега сме в землището на с. Бусманци. Тази инициатива е изцяло насочена към подобряване качеството на въздуха и борбата с климатичните промени. Идеята е около София да се получи зелен пояс, разбира се, на подходящи общински терени“, каза кметът Фандъкова.
????????????„Новата гора на София“ в землището на с. Бусманци ще обхване близо 40 дка, на които ще бъдат засадени над 14 хил. млади фиданки, предимно от вида обикновен явор. ????Залесителният сезон ще продължи в рамките на месец, като дейностите ще се провеждат всяка събота и неделя без официалните празници, в часовия диапазон от 9 ч. до 16 ч. ⛈В дните с лоши метеорологични условия няма да се извършват залесявания. Разчитаме изцяло на доброволци за залесяването, като Столична община осигурява всички необходими материали – лопати, ръкавици и фиданки.