25-годишният Димитър Станков спаси Кръста на Богоявление

2022-01-07
25-годишният Димитър Станков спаси Кръста на Богоявление
????✝Кръстът на Богоявление, хвърлен във водите на езерото в ж.к. „Дружба-1“, беше спасен от 25-годишния Димитър Станков. Той премери сили в надпревара с 40 мъже, които спазиха традицията на Йордановден.
 
✝Великият Богоявленски водосвет бе отслужен от епископ Поликарп Белоградчишки, викарий на Софийския митрополит.
 
✔️ На тържествения водосвет присъства кметът на София Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova. Тя бе поздравена за имения си ден от стотици граждани, дошли в парк „Дружба“, за да съпреживеят емоцията на празника. Поздравления кметът Фандъкова получи и от домакина на тържественото събитие – кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.
 
✔️ На Великия Богоявленски водосвет присъстваха още председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и общинските съветници Екатерина Йорданова, Николай Стойнев, Стефан Марков, Борис Петров и кметовете на районите „Връбница“ - Младен Младенов, „Банкя“ - Рангел Марков и „Сердика“ - Тодор Кръстев, както и други официални гости.
 
ℹРитуалът по изваждането на кръста се провежда традиционно в район „Искър“. Тази година за 23-ти път. Най-възрастният участник, който се хвърли в ледените води тази година беше 81-годишният Борислав Бранков, а най-младият -18-годишният Павел Беров.
 
▶️ Хвърлянето на кръста на Богоявление в езерото в "Дружба" е част от Културния календар на Столична община.