Таня Богомилова получи почетното звание "Изявена личност на район "Искър" за 2019 година

2019-10-10
Таня Богомилова получи почетното звание "Изявена личност на район "Искър"  за 2019 година

Изключително емоционално и вълнуващо премина тържествената церемония по връчването на тазгодишното почетно звание „Изявена личност на район „Искър“. Престижното отличие за 2019 г. получи първата и единствена с олимпийско злато в плуването Таня Богомилова-Дангалакова.
 Инициативата се провежда всяка година от 2015 г. по идея на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков и общинския съветник Лорита Радева. Присъжда се на значими личности - жители на район „Искър“, с изключителен принос в своята дейност и вдъхновяващ пример за младите хора от района.
 На тазвечершната церемония сред специалните гости беше зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов. Той поздрави Таня Богомилова от името на Министерството на младежта и спорта. „Да си пожелаем да имаме повече такива състезатели като Таня и съпруга й, защото само тя знае колко много талант е необходим, но не е достатъчен. Трябват още труд, лишения, болка и разбира се - щастливи моменти“, посочи зам.-министър Андонов.
 Поздравителен адрес от председателя на БОК Стефка Костадинова прочете олимпийският шампион по академично гребане Здравка Йорданова. „Приветстваме всеки знак, че България цени своите олимпийски шампиони. Таня Богомилова е сред най-обичаните и популярни наши шампиони. Нейното име остава завинаги изписано в българската спортна история като първата и единствена олимпийска шампионка по плуване. Таня беше от онова поколение в плуването, което преди три десетилетия достави на нашите сънародници десетки поводи за гордост и национално самочувствие. Няма да забравим знаменитите мигове, когато светът приветства нашите, българските шампиони от Олимпийски игри и големи първенства“, се посочваше в приветствието.
 За да уважат олимпийската ни шампионка в залата бяха още зам.-председателят на Комисията за децата, младежта, спорта и туризма към Столичния общински съвет Анатоли Илиев, Ваня Гешева - шампионката по гребане и единствен спортист в историята ни, спечелил златен, сребърен и бронзов медал за една Олимпиада, треньорът й Надежда Василева, златното момиче на българската художествена гимнастика Ренета Камберова, волейболистът от националния ни отбор, многократно вдъхновявал ни с победите си - Владо Николов и още много други звезди на българския спорт.
 Голямата изненада за Таня Богомилова, при вида на която тя не можа да сдържи сълзите си от вълнение, беше появата на сцената на обичаната българска поп певица Йорданка Христова. Тя е близка приятелка на семейството и съученичка на майката на Таня Богомилова. Йорданка Христова изпя специално за „своето дете“, както нарече олимпийската ни шампионка по плуване, песента си „Ще продължавам да пея“.
 Заедно с Таня Богомилова на тържествената церемония бяха и членовете на семейството й – съпругът й и неин треньор Георги Дангалаков, децата им Ани и Георги, брат й Любомир Дангалаков, нейни приятели и колеги в спорта.
 Официалната церемония по връчването на почетното звание „Изявена личност на район „Искър“ завърши с голямо българско хоро и песента "Къде и да одиш“, изпята от младата надежда на район „Искър“ – народната певица Валентина Шерденкова.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.