Примата на българския фолклор Янка Рупкина получи приза "Изявена личност на район "Искър"за 2020 г.

2020-10-29
Примата на българския фолклор Янка Рупкина получи приза "Изявена личност на район "Искър"за 2020 г.
 На изключително емоционална и вълнуваща церемония кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков връчи престижното почетно звание„Изявена личност на „Искър“ на примата на българския фолклор и жител на район „Искър" г-жа Янка Рупкина. Тя е шестият носител на това звание, а инициативата за връчването му бе създадена през 2015 година по идея на общинския съветник Lorita Radeva и кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков.
 
Г-жа Лорита Радева топло приветства новия носител на приза Янка Рупкина, като предаде и поздравления и цветя от кмета на София Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova с признателност, уважение и пожелания за здраве и успехи. Г-жа Радева изтъкна, че народната музика и традиции са изключително обичани и ценени в район „Искър“ и припомни провежданата инициатива „Хоро край езерото“ и домакинството на конкурса „Пиленце пее“ - Конкурс за фолклорни таланти, за което огромна заслуга има г-жа Svetla Karadjova, която също бе гост на тържеството.
Сред официалните гости на церемонията бяха депутатът Desislava Atanasova, която поздрави г-жа Рупкина за дългогодишната й работа и успехи и миналогодишният носител на званието „Изявена личност на район „Искър“ - единственият олимпийски шампион на България по плуване г-жа Таня Богомилова.

 
Тържествена церемония по връчването на приза протече под звуците на най-българската музика и се превърна в истински празник за почитателите на българския фолклор с изпълненията на невероятната Доц. д-р Бинка Добрева, на квартет „Славей“, както и изпълненията на народната певица Величка Стамболова, Владислав Славов и младият изпълнител Антонио Симеонов.
Г-жа Добрева представи новата си песен, като благодари на Янка Рупкина с дълбок поклон за пътя, който е проправила след себе си за останалите певци. На видеостена бяха отправени поздрави от приятелите на Янка Рупкина – обичаните певци Мими Иванова, Христо Кидиков, диригентът на световноизвестния ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ Дора Христова, както и от внучката на Янка Рупкина.

 
Носителката на наградата г-жа Рупкина благодари за признанието, като подчерта, че е благодарна на колегите си за помощта им през годините.
Тържествената церемония завърши с празнично настроение, засилено от ритмите на традиционно българско хоро, което бе поведено от г-жа Таня Богомилова и зам.-кметът на район „Искър“ Petar Mollov.
По време на събитието, проведено в Дом на културата „Искър“, бяха спазвани всички противоепидемични мерки, въведени в страната за ограничаване на разпространението на коронавируса.
Церемонията е част от Календара на културните събития на Столична община.
 
 

Тържествената церемония по връчване на наградата "Изявена личност на район "Искър" можете да видите тук.