Първата българка, олимпийски шампион по бокс Стойка Кръстева е носител на почетното звание "Изявена личност на район "Искър" за 2022 г.

2023-07-06
Първата българка, олимпийски шампион по бокс Стойка Кръстева е носител на почетното звание "Изявена личност на район "Искър" за 2022 г.
Със сълзи от вълнение и голяма емоция първата българка, олимпийски шампион по бокс Стойка Кръстева днес прие почетното звание „Изявена личност на район „Искър“. Отличието й беше връчено от общинския съветник Лорита Радева ( Lorita Radeva ) и кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. С почетен плакет бе отличен и треньорът на Стойка Кръстева – Борислав Георгиев, с чиято помощ Стойка Кръстева донесе златото за България на летните олимпийски игри в Токио през миналата година.
????Почетното звание е традиционна за район „Искър“ инициатива, която от 2015 г. ежегодно се присъжда на значими личности - жители на район „Искър“, които със своята дейност са допринесли за националното ни самочувствие. На тържествената церемония днес сред официалните лица бяха големи имена в бокса и обществени дейци - депутатът от 42., 43. и 44. Народно събрание Валентин Радев (Valentin Radev), кметът на район „Надежда“ Димитър Димов, председателят на ОСК Локомотив (Сф) Даме Стойков, Михаил Таков - бивш капитан на националния отбор по бокс и треньор на Боксов клуб ЦСКА, старши треньорът на Стойка Кръстева – Ангел Ангелов и други, както и носителите на почетното звание в предходни издания – поетесата и писател Надежда Захариева и бившия директор на 185. ДГ „Звездичка“ Мария Петрова.
????Истински заряд от емоции изпълни залата при излъчването на репортажите от третата третина на финалния мач на Стойка Кръстева от олимпийските игри - Токио 2020, на който тя безапелационно спечели златото за България и награждаването й с олимпийския медал. А филмът, подготвен с лични послания на най-близките хора до златното ни момиче в бокса, я развълнува до сълзи.
????„Благодаря на всички, защото това, което сте подготвили истински ме докосна и развълнува“, каза Стойка Кръстева! И за пореден път напомни, че успехът й на олимпийския връх се дължи, освен на нейния труд и на упоритата работа на екипа, който я е подготвил.
????????Една от големите изненади за нея бе появата на сцената на ученичките й – младите надежди в бокса Божидара, Роберта и Камелия, които заедно с дъщерята на треньора й Борислав Георгиев – Ивана, разказаха на публиката за пътя на Стойка Кръстева в бокса до олимпийския връх в спортната й кариера. А накрая й бе поднесена и торта под формата на боксова ръкавица, защото времето на диетите отмина.
????Специален поздрав за Стойка Кръстева бе песента "Огряла месечинка", изпята от младата народна певица от район "Искър" Валентина Шерденкова и изпълнението с тъпан на Евгени Шерденков, възпитаник на Националното училище по танцово изкуство.
????Треньорът Борислав Георгиев не успя да присъства в залата, заради Световно първенство по бокс за жени в Истанбул, но съпругата му Виви Костова и дъщеря им Ивана приеха отличието с огромни благодарности и вълнение.
ℹ️„Изявена личност на район „Искър“ е събитие, част от Календара на културните събития на Столична община. Благодарим на партньорите ни в организацията на церемонията ОКИ – Дом на културата „Искър“.