Ирина Чмихова получи званието „Изявена личност на район „Искър“

2016-05-26
Ирина Чмихова получи званието „Изявена личност на район „Искър“

Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков връчи вчера, 25 май, плакет и почетното звание „Изявена личност на район „Искър“ на легендарната българска естрадна певица Ирина Чмихова. В словото си кметът благодари на госпожа Чмихова, че е приела номинацията на районната администрация. Ивайло Цеков заяви, че изборът на ден за това събитие, след най-българския празник 24-ти май, не е случаен, защото Ирина Чмихова е личност, оставила своята следа в развитието на българската култура.

Празничната вечер беше открита от заместник-кмета д-р Петър Моллов, който изрази дълбокото си уважение към творческия път на Ирина Чмихова, артист с голямо сърце и душа. „Горди сме, че в район „Искър“ имаме шанса да живеем сред хора, допринесли за българската култура и естрадната музика“, каза още заместник-кметът д-р Моллов.

Водещ на събитието беше Мария Янакиева, телевизионен говорител от близкото минало. Тя разказа за житейския и творчески път на Ирина Чмихова и подчерта, че поп-певицата е един от основателите на естрадната музика в България и  музикален педагог, подготвил плеяда български певци. Зрителите в залата имаха възможност да изгледат филм за творческата биография на Ирина Чмихова.

Специален гост на събитието беше общинския съветник от района Лорита Радева. Тя поздрави районната администрация за прекрасната инициатива да покаже на своите съграждани хората на изкуството, които живеят до тях. Лорита Радева поздрави Ирина Чмихова за отличието и подчерта, че тя ни е дала важен урок – когато даваш любов, получаваш в замяна много любов.

Ирина Чмихова благодари за полученото звание и разказа интересни случки от многобройните си срещи с публиката. Тя сподели, че през годините на своята кариера винаги се е стремяла да изрази себе си, чрез песента, която е била нейния живот.

Да поздравят своята учителка на събитието дойдоха Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Нешкова, Мустафа Чаушев и Етиен Леви. Със своите изпълнения те превърнаха празничната вечер в колоритен концерт с песни от близкото минало. Николай Енев, син на Ирина Чмихова и неговия бенд успяха да раздвижат публиката със своята музика и да създадат много настроение в залата на ОКИ „Искър“.

 

Биография

Ирина Чмихова е живата легенда на българската естрада. Тя изпява първите шлагери в българската естрада. Певицата е родена на 5 април в град Пловдив в семейството на руснак и българка. Завършва Държавното висше театрално училище „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски. Започва кариерата си като драматична актриса в Димитровградския театър. Участва с огромен успех в редица пиеси: „Сън в лятна нощ” и „Дванадесета нощ” на Шекспир, „Службогонци” на Иван Вазов и много други. В Димитровградския театър актрисата среща и съпруга си Любомир Енев.

Годината на нейния певчески дебют е 1946, когато на една открита сцена в Пловдив, облечена в руски национален костюм, изпълнява модерните за времето си колхозни песни. През 1950 г. в България гостува руският пианист Евгений Комаров. Той я изкушава да опита силите си в естрадата. За 30 години изпяват стотици песни заедно, някои от които са включени в единствената й дългосвиреща плоча, издадена от „Балкантон“ през 1979 г.

В края на 1954 г. Ирина получава предложение от композитора Панайот Бояджиев да запише в Радио София с оркестъра на Васил Стефанов песента „Тригодишна мъка”, позната като „Синьото елече”. В периода 1954-1970 г. тя  изнася над 1200 самостоятелни концерта у нас и в чужбина. Изпяла е над 2000 песни на български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Руската публика и критика я наричат „Царица на руския романс“. Нейни хитове са „Гренада“, „Ханум“, „Капитан“, „Ти пак си мой“, „Пълнолуние“ и други. Чмихова никога не е снимала клипове по своите шлагери.

Важен етап в творческата биография на Ирина Чмихова е нейната педагогическа работа. На 32-годишна възраст тя става една от основателките на Естрадния отдел към Българска държавна консерватория. Сред учениците й са Мими Иванова, Мая Нешкова, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Михаил Йончев, Йордан Марчинков, Петър Чернев, Мустафа Чаушев,  Камелия Тодорова, Диана Дафова, Етиен Леви, Райко Кирилов, Есил Дюран и други.

Ирина Чмихова е вдовица, има син и дъщеря.