Още 15 междублокови пространства и локални градини ще бъдат облагородени по "Зелена София" в район "Искър"

2023-07-03

Още 15 междублокови пространства и локални градини в район „Искър“ ще бъдат облагородени с растителност и паркова мебел по програмата на Столична община – „Зелена София“ за 2023 г. Списъците с одобрените проекти можете да видите тук, а с неодобрените тук.    

“Зелена София“ се реализира от 2011 г. по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова. По програмата могат да кандидатстват етажни собствености, читалища или неправителствени организации. Крайният срок за кандидатстване за тазгодишната програма приключи през април т.г. На одобрените проекти Столична община предоставя безвъзмездно посадъчен материал – фиданки, храсти и цветя; паркова мебел – пейки, беседки, кашпи, кошчета за отпадъци; инструменти за поддържане на засадената растителност и материали за ремонт - тротоарни плочки, бордюри. След получаването им, бенефициентите с доброволен труд облагородяват зелените пространства около блоковете и ги превръщат в зони за отдих и социално общуване.

Районната администрация "Искър" благодари на всички участници в програмата от района ни за активността и желанието да допринесат за създаването на по-красиви зелени пространства! За пореден път изразяваме и огромната си признателност към общинския съветник от район „Искър“ Лорита Радева, председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда към Столичния общински съвет, за неуморната й работа по провеждане на разяснителна кампания по „Зелена София“, благодарение на която желаещите за участие в програмата бяха запознати с възможностите и изискванията й.

 От създаване на "Зелена София" до момента, с участието на гражданите и неправителствения сектор в район „Искър“ са обновени 267 междублокови пространства и локални градини.