В Дом на културата "Искър" беше открита кампанията „Походът на книгата“

2024-04-02
И тази година по традиция на 2 април в Дом на културата "Искър" беше открита кампанията „Походът на книгата“, организирана от Асоциация „Българска книга“.
„Походът на книгите“ се организира под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Детски книги“ издателства и книжарници от цялата страна. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри 13-ото издание на кампанията „Походът на книгите“ и отправи приветствие към всички присъстващи.
Александър Иванов, заместник-кмет по култура и образование на район „Искър“ също отправи приветствие към всички присъстващи. Той открои, че е много важно да насърчаваме децата и подрастващите да четат повече книги, за да може да се развиват и да обогатяват своите знания и култура. Иванов посочи, че във връзка с Международния ден на детската книга в училищата в района ще стартира кампания “Седмица на детската книга”. В периода 8 - 12 април известни личности и представители на администрацията ще бъдат гости на най-малките ученици от начален етап и ще четат откъси от любими детски произведения. Като част от инициативите посветени на “Седмицата на детската книга” ще бъдат раздадени и награди за най-активните читатели на училищните библиотеки.
Приветствие към всички присъстващи отправи и председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. Той също открои колко е важно да насърчаваме децата си да четат повече книги. Петров отправи предизвикателство към малките читатели - да прочетат "Ян Бибиян", роман, който като малък много е харесвал и след това да гостуват в Столичния общински съвет, където да си поговорят за творбата и всичко, което ги вълнува.
Специални гости на откриването бяха заместник-кмета по културата, образованието, спорта и младежките дейности на Столична община за приветствие Яна Генова, както и Мирослав Боршош, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичен общински съвет, които също отправиха приветствие към всички присъстващи.