Езерото в  ж.к. "Дружба" е най-голямото езеро в жилищ­ните райони на София

Намира се в район „Дружба 1". Местността около езерото е благоустроена в парк. Езерото се е офрмило след 1970 г. от подпочвени води при изкопни работи за извличане на строителни материали за разширява­не на жилищния комплекс. След появата му езерото е с голи, отвесни брегове, останали от изкопната яма. Постепенно, с течение на годините, теренът се благоус­троява, бреговете улягат и около него е създаден парк, наричан „Езерото". Красив пешеходен мост го разделя на 2 части.

Днес паркът с езерото предоставят едно пре­красно място за отдих и развлечения. От едната страна на моста се намира Културен дом „Искър", а от друга­та се въздига храмът "Св. преподобни Наум Охридски". Своеобразно продължение на парка е градинката към районния пазар, през улицата срещу културния дом. Около езерото има заведения за хранене, фитнес зала, площадка със спортни уреди и детски площадки. От западната страна на езерото е изградена църквата „Св. Въведение Богородично". От тази страна на езерото е съоръжен пристан, край който до неотдавна е имало морски клуб. От пристана ежегодно на Йордановден се хвърля кръст в езерото.

 

На откритата сцена в градинката до общината, която е продължение на парк „Езерото“, се органицират различни мероприятия. Там се изявяват както жителите на райнона, така и гости от столицата, страната и света. Дни, изпълнени с много настроение, весели игри, музика, песни и танци за всички.