Честваме 104 години от рождението на Димитър Списаревски

2020-07-19
Честваме 104 години от рождението на Димитър Списаревски

На днешната дата честваме 104 години от рождението на българския офицер, летец-изтребител кап. Димитър Списаревски. Едва 27-годишен той дава живота си при боен полет по време на бомбардировките над София през Втората световна война. Живата торпила, както е наричан още кап. Списаревски, сваля американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран в защита на мирното население.
 

Цветя пред паметника му в ж.к. „Дружба-1“ в памет на подвига на легендарния летец положиха общинският съветник и председател на Постоянната комисия по околна среда, земеделие и гори Lorita Radeva, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, заместниците му Petar Mollov и Любен Тончев кметът на с. Бусманци Калоян Стойнов и служители на районната администрация.
„Нека помним и почитаме героизма и военното дело на кап. Списаревски. Той е емблематична личност, която остава трайна следа в историята, обърна се г-жа Лорита Радева към присъстващите. Г-н Цеков допълни, че такива герои като кап. Списаревски, които се хвърлят в битката без страх за живота си в името на народа, са пример за поколенията.

 

В чест на легендарния летец в район „Искър“ е издигнат монумент с плоча в ж.к. „Дружба-1“. Неговото име носи и едина от основните улици в района.