Тържествен водосвет бе отслужен в разширената 88. ДГ "Детски рай"

2022-09-19
Тържествен водосвет бе отслужен в разширената 88. ДГ "Детски рай"
????Тържествен водосвет бе отслужен днес в обновената и разширена сграда на 88. ДГ „Детски рай“ в ж.к. „Дружба-2“. Благодарение на построения нов корпус за 4 групи, от тази есен в детската градина бяха приети със сто деца повече.
✅На събитието днес присъстваха кметът на Столична община
Йорданка Фандъкова, общинският съветник от район „Искър“ и председател на постоянната комисия по екология към Столичния общински съвет Лорита Радева, общинският съветник и председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева, зам.-кметът по направление “Обществено строителство" Ангел Джоргов, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, Нели Манчева от дирекция „Образование“ в Столична община и директори на детски градини и училища в район „Искър“.
 
????„Построяването на новия корпус на 88. Детска градина и обновяването на стария е резултат от много добра съвместна дейност между Столична община, район „Искър“ и екипа на детската градина. Благодаря на всички!“, каза кметът Фандъкова. Тя подчерта, че амбициозната програмата за строителство на детски градини и ясли на Столична община не би могла да се изпълнява без добрата съвместна работа с районните кметове. „Затова бих искала да поздравя г-н Цеков за това, че е един от кметовете, който прие присърце тази програма - изпълнява я, не се бави и даже сега ми постави други задачи за изпълнение“, добави кметът Фандъкова. Тя изрази признателност лично към присъстващите г-жа Радева и г-жа Едрева и към Столичния общински съвет, който е приел програмата и следи за нейното изпълнение. Кметът добави и, че в момента на територията на София се строят 30 нови сгради за детски градини и ясли.
 
????Г-н Цеков също благодари за добрата съвместна работа със Столична община и Столичния общински съвет. „Първата ми дума към г-жа Фандъкова, когато днес я видях беше, че в 88. Детска градина приключихме, но имаме нови три проекта.
✔️„Разчитам на нейната подкрепа и на Столичния общински съвет, каквато винаги сме получавали през годините, защото благодарение на средствата, които са гласувани от СОС и благодарение на работата на екипа на г-жа Фандъкова, сме на финала на процедурата за отчуждаване на терени за други две нови детски градини. Надявам се в кратки срокове да успеем да реализираме тези проекти!“, каза кметът Цеков.
 
????Той изрази признателност към директора на 88. ДГ г-жа Мария Йорданова и към директорите на всички останали детски градини в район „Искър“ за добрата екипна работа, без която разширенията на 5 от 10-те сгради на детски градини в района през последните години нямаше да са реализирани. Кметът Цеков поздрави и децата от 88. ДГ като им пожела успешна учебна година, много игри и по-малко пакости.
 
✔️При освещаването на сградата днес отец Христо обяви, че името на 88. Детска градина „Детски рай“ има изключително дълбок смисъл.
 
„Вие знаете, че в рая обитават чистите души, а по-чиста душа от душата на дете няма – това е всичко, което означава незлобие, невинност, красота и богатство за нас възрастните хора. В тази детска градина искаме да предадем онова благословение, което църквата отправя към всички нас, като свидетелство за най-святото и скъпото в живота – децата“, каза отец Христо.
 
????Ремонтните дейности в 88. ДГ стартираха през март м.г., а през юли т.г. бе издадено и Удостоверение за въвеждане в експлоатация на разширението й. Съществуващата сграда на детската градина е цялостно санирана. Направена е и нова хидроизолация на покрива. Изграден е двуетажен корпус с помещения за общо четири нови групи, които са цялостно обзаведени. ????Разширението е свързано към съществуващата сграда с топла връзка. Изградени са четири нови детски площадки за нуждите на децата от 4-те нови групи в новия корпус. ????????Обновени са и други четири от съществуващите детски площадки. Изградена е нова площадка за спорт и игри. Подменени са настилките в целия двор на градината.
 
????За имота около съществуващата сграда и новата пристройка е осигурена достъпна среда чрез подходяща вертикална планировка на терена без стъпала и големи наклони. Изградени са и две рампи към главните входове на старата сграда.