Споделено пространство с три класни стаи беше открито в 68. СУ "Акад. Никола Обрешков"

2023-10-16
Споделено пространство с три класни стаи беше открито в 68. СУ "Акад. Никола Обрешков"
????????✍️Споделено зелено пространство с три класни стаи, откриха днес в двора на 68 СУ "Акад. Никола Обрешков" кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и директорът на училището Румяна Парцова. Класните стаи на открито са изградени по проект на Столична община за намаляване на негативното въздействие от градския топлинен остров и създаване на по-добри условия за настоящите и бъдещи ученици.
 
????????????Освен дървени чинове и дъски за писане, по протежение на оградата в част от двора са засадени над 50 л. м. жив плет от 314 бр. храсти (форзиция, спирея, физокарпус и вайгела); 9 млади фиданки от вида бреза и са изградени 300 кв. м геопластики. Предстои през пролетта да бъдат монтирани и перголи с допълнително озеленяване, за да се създаде естествено засенчване на класните стаи, за да бъдат използваеми и в по-горещите дни през учебната година.
 
????????????„Започнахме тази специална програма за обособяване на зелени хъбове в дворовете на училищата с увеличаване на естествената зеленина като една от най-важните мерки за борба с климатичните промени и за по-добро качество на въздуха. В училищата това е много важно, за да се обучават учениците в здравословна среда и да се възпитават в отношение към екологията и околната среда – съчетание на зелени с образователни политики“, коментира при откриване на споделеното зелено пространство кметът Фандъкова. Тя посочи, че създаването на такива зони спомага намаляването от ефекта на градския топлинен остров, каквито на практика са училищните дворове. „В двора има засадени дървета, храсти по оградата, които като пораснат ще бъдат естествена преграда от големия булевард и, разбира се, тези класни стаи на открито, както видяхме днес, се харесват от учителите и учениците. Знаете, че започнахме обсъждания с училищните ръководства и обществените съвети за отваряне на училищните дворове. 68-мо училище има отворен училищен двор и в събота и неделя се ползва от живеещите. Превръща се в парк - в среда, в която хората могат да почиват, да се забавляват, децата да играят“, каза още кметът Фандъкова. Тя посочи, че директорът на училището г-жа Парцова е активен ръководител, който предприема редица мерки за подобряване на образователната среда. В момента се ремонтира басейна на училището със средства, които бяха заложени в бюджета на Столична община. Предстои изпълнение на енергийна ефективност на сградата на училището, заради което районната администрация „Искър“ изготви конструктивно обследване и актуализация на техническия паспорт на училището.
 
????????????„Сърдечна благодарност на екипа на г-жа Фандъкова за изпълнението на този проект. Нашият интерес към него не е случайност, а продължение на STEM развитието на 68. СУ, което е иновативно училище с преподаване на интегративни предмети. Последният, с който потвърдихме иновативния си статут е „Природа и дигитален свят“. Построихме по Националната програма за изграждане на училищна STEM среда много голям - 604 кв. м., STEM център по Природни науки, изследвания и иновации, който работи много добре. Наскоро имахме STEM събитие с гости от Франция - експерти от Академията в Бордо“, каза директорът Парцова. И добави, че откритите класни стаи в двора на училището са обвързани със STEM ориентацията на иновативното 68-мо училище.
 
????????В 68. СУ учат умни талантливи деца! Днес шестокласничката Биляна го доказа като поздрави кмета Фандъкова и останалите гости с прекрасното си изпълнение на емблематичната песен от култовия български филм "Оркестър без име".