Храм "Св. преп. Наум Охридски"

 

 

  

В столичния квартал „Дружба" на самия бряг на живописното езеро се намира единственият храм, пос­ветен на всебългарския просветител преподобни Наум Охридски. Строителство е започнало през 90-те години на XX век и с общи усилия на местната общественост под ръководството на председателя на храма протойе­рей Христо Пудин, храмът скоро отваря врати.

Храмът е кръстокуполен и се издигна величествено на висо­чината, като огледалният му образ във водите на езерото сред красивата природа, омайва минаващите наоко­ло през парка. В него прииждат многобройните жители на района и често е препълнен от богомолци, много от които идват заедно с децата си.

На 20 юни, когато се навършва годишнина от не­говото успение, Православната църква тържествено почита преп. Наум Охридски. 23 декември 910 година е денят на неговата кончина и се отбелязва паметта му. Всяка година тези дати в храма тържествено се отбе­лязват със Света литургия и с участието на представи­тели от Светия Синод, Софийска митрополия и други духовници. За молитвеното настроение на богомолци­те по време на тържествата допринасят и църковните певци, които църковното настоятелство специално кани за празниците.

Празничниците остават в душите и сърцата на всички, които присъстват на благодатните служби. Тук усещаме въплътените с творчество сияйна и тържест­вуваща свръхестествена реалност, вниманието към хората и грижата за благолепието на църковното прос­транство.

 

Храм „Св. пророк Илия“

Храм „Св. пророк Илия“ се намира в източната част на град София, в един от новите квартали – „Дружба-2“ на бул. „Проф. Цветан Лазаров“. Построен и осветен през 1995 година в чест на великия старозаветен пророк илия. На място, което през вековете местните шопи почитали като свято, през август 1994 г. жителите на квартала Минко Минков, Тодор Горанов и Александър Антов, заедно с техните семейства, вземат решение за финансиране и изграждане на православен храм. През октомври 1994 г. Софийската Света Митрополия утвърждава инициативен комитет за изграждане на православен храм „Св. прор. илия”. Начело на инициативния комитет е поставен отец Христо Пудин. На 25. 03. 1995 г. на празника „Благовещение“ се полага основният камък на храма и се освещава мястото. На 19. 07. 1995 г. се извършва освещаването на храма от митрополитите иларион и Неофит. На следващия ден 20 юли – илинден – е първият храмов празник. През годините председатели на храма са били отец Христо Пудин, отец Димитър Москов и настоящият – протойерей Емилиян Костадинов. извършва се Света Литургия всеки ден от председателя на Храма протойерей Емилиян Костадинов и протойерей Димитър Москов. Към църковното настоятелство действа Православно братство, като в дейностите му се включват голям брой доброволци. Православното братство издава енорийски седмичен вестник „Благовестие“, който се разпространява безплатно в Храма. Духовно просветният център е сформиран през пролетта на 2014 г. Той е един от трите клона на Православното братство към столичния храм „Св. пророк илия”. Екипът на Духовно просветният център се състои от доброволци и е обединен от целта да работи за духовната храна на тези, които я търсят и чувстват духовен глад и тя да им бъде предоставена по възможно най-достъпния и разбираем начин. Към настоящия момент екипът на Духовно просветния център работи по изграждането на цялостна концепция за катехизация и работа с нуждаещите се, които идват за безплатен обяд всяка неделя. Нашият екип си сътрудничи с всички останали екипи и изключително много взаимодейства с екипа на Центъра за работа с хора. Съвместно с екипа на Центъра за работа с хора от юни 2014 г. започват занимания с децата на майките, които идват за безплатен обяд. Заниманията с децата включват вероучение, музика, игри и грижа за засадената от децата цветна градинка в двора на храма. Неделното училище към храма започва своята просветна дейност през 2002 г. с лектор г-н Желязко Тенев – негов основател. Пламенен проповедник, той години наред развива голяма просветна дейност. Лектор е била богословът Неделина Александрова, а от 2009 г. до днес лектор е Даниела Рачева. Занятията са след края на неделната Св. Литургия.

 

Параклис "Въведение Богородично"

 

Край на Дружбенското езеро е и параклисът, посветен на Въведението в храма на Пресвета Богородица. Построен в началото на 90-те години на ХХ век, с оригинална съвременна архитектура, той красиво увенчава околностите на градската среда, за да посреща хората, в делник и празник, за богослужение и поклонение. 

 

Църквата "Успение Богородично" в село Бусманци

 

 

Когато бусманчани се преселват от „Селище“ църква не е имало, ходили са в Горубляне и други села. След 1878 г. една от училищните стаи се е използвала за църква. Хората разказват легендата за построяването на днешния храм „Успение Богородично“. По това време, скоро след освобождението на България, на една от местните жени – баба Лина, се присънва жена в черни дрехи, която й казва да извика трима побратими и й показва мястото където да копаят. Това били турските гробища в центъра на селото. Баба Лина отива при кмета да иска разрешение, но той упорито й отказвал. Един ден 13-годишният му син се разболял и никой не можел да му помоне. отново баба Лина видяла в съня си жената в черно, която я пратила при кмета да му каже, че детето му ще оздравее, ако започнат да копаят. Кметът се съгласил и чудото се сбъднало, синът му оздравял. Под земята на мястото на сегашния храм извадили икони и свещниците, останали от разрушената до основи църква. Следващото послание от сънищата било да се позлати ръката на намерената икона на Света Богородица. Баба Лина намерила жената, която трябвало да й помогне и двете заедно от къща на къща и от манастир на манастир събрали пари и занесли иконата на златар. Когато иконата била позлатена, преместили гробищата в края на селото и построили барака, в която подредили иконите и свещниците. Хората от селото искали да имат истинска църква и години по-късно на същото това място с доброволен труд и дарения постепенно се въздига грандиозен и светъл храм, в който и днес млади и стари влизат и се молят и запалват свещички пред свещената икона на Света Богородица.