Ученици от 150. ОУ "Цар Симеон Първи" засадиха дръвчета в двора на училището в кампанията на Столична община "Моето зелено училище"

2020-11-04
Ученици от 150. ОУ "Цар Симеон Първи" засадиха дръвчета в двора на училището в кампанията на Столична община "Моето зелено училище"

Ученици от 150. ОУ "Цар Симеон Първи" в жк. „Дружба-2“ с подкрепата на кмета на района Ивайло Цеков и участието на служители на районната администрация на район „Искър“ се включиха в инициативата на Столична община „Моето зелено училище/Моята зелена детска градина“. С предоставените дървета от Столична община – липи, ясен и чинар, ще е още по-зелен дворът на училището.
 

Нови дървета по протежение на ул. „Димитър Пешев“, с която училището граничи, засадиха второкласници с помощта на директора на училището г-жа Виолина Велкова и учителите Петър Петков, Радост Мъглова, Стела Парашкевова и Сълза Спасова и служители на Дирекция „Зелена система“.
 

В район „Искър“ е традиция учениците ежегодно да засаждат нови дървета в училищните дворове, както по инициативата „Моето зелено учил ище/Моята зелена детска градина“, така и по местните ни инициативи „Засади дърво“ и „Да нахраним дърветата“, създадени по идея и с участието на общинския съветник от нашия район и председател на екокомисията в Столичния общински съвет Lorita Radeva.
 

Столична община създаде инициативата „Моето зелено училище/ Моята зелена детска градина“ преди шест години, а през тази есен по нея в 26 столични училища ще бъдат засадени над 1000 дървета. Старт на кампанията за 2020 г. даде кметът на София Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, а досега чрез нея в София са засадени над 2 700 дървета и повече от 13 000 храста.
 

Стремежът и целта на Столична община чрез инициативата „Моето зелено училище/Моята зелена детска градина“ е около всяко училище, участващо в инициативата, да бъде създаден зелен пояс, който да има шумоизолиращ ефект и средата наоколо да стане по-зелена, по-чиста и по-красива, а учениците и децата да участват не само в засаждането, но и в последващата грижа за дръвчетата, да бъдат съпричастни към създаването и опазването на зелени пространства около нас.