Район "Искър"

Район „Искър” е разположен в източната част на столицата на площ 25, 6 кв. км и има население 70000 души.

Началото на изграждане на ж.к. “Дружба” е поставено през 1947г. с построяването на жилищни блокове около Гара Искър за работниците от близките промишлени предприятия.
Жилищния комплекс се разраства и през 1983г. е обособен като район на гр.София.

На територията на района са разположени жилищните комплекси „Дружба” 1, „Дружба” 2, село Бусманци и застроените с еднофамилни къщи квартали „Димитър Миленков” и „Абдовица”.

Непосредствено до тях в източна и северна посока се намира промишлената зона с повече от 40 фирми. На територията на района е и “Тържище София” АД, което е един от основните източници за снабдяване на столицата със земеделски продукти. През източната част на района минава река Искър.

Привлекателен център за развлечение и отдих е водният парк-езеро, на който ежегодно се отслужва столичният богоявленски водосвет. Част от територията на район “Искър” е и паркът от редки дървета и храсти в местността „Врана”.


В район „Искър” има три средни и пет основни училища, а за най-малките жители има изградени седем Обединени детски заведения и две Целодневни детски градини.

Средища на културната дейност са:


В район „Искър” има четири християнски храма:

  • Църквата "Св. преп. Наум Охридски"
  • „Въведение Богородично” в ж.к."Дружба-1"
  • параклис „ Св. Илия ” в жк. "Дружба- 2"
  • църквата „ Успение Богородично” в с. Бусманци.